четвер, 9 грудня 2010 р.

Святий Миколай, Дід Мороз та Санта Клаус. Хто є хто?

     Напередодні свят ми вирішили розібратися хто ж такі Святий Миколай, Дід Мороз та Санта Клаус. Чи існує між ними якась різниця?
    Іноді можна почути про те, що прообразом Діда Мороза є Святий Миколай. Але Святий Миколай це реальна людина, а Дід Мороз скоріше язичницький дух, персонаж народних повір'їв і казок.

Святий Миколай

Історія

      З раннього дитинства він відрізнявся любов'ю до ближнього. Слава про його справи була велика, тому ще молодою людиною його призначили єпископом. Він поселився в місті Ізмір у Греції (тепер це територія Туреччини). Святий Миколай був багатий, і всіляко допомагав бідним, і завжди робив це таємно - підкладаючи подарунки у вікна.
      Існує легенда, яка пов'язує Святого Миколая з традицією дарувати непомітно подарунки. Жив якось в Патана дворянин з трьома дочками. І був він надто бідний, щоб забезпечити їх приданим для заміжжя. Він перебував від цього майже на межі того, щоб залишити їх на грішне життя, коли Миколай почув про його проблему. В ту ніч він взяв гаманець золота і вкинув його відкрите вікно. Дворянин скористався цим наступного дня для придбання приданого. Те ж було зроблено з другим гаманцем, якого було знайдено наступної ночі. З бажанням побачити свого добродійника, дворянин в третю ніч слідкував і впіймав Миколая на гарячому. Миколай попросив дворянина бути великодушним і його не викривати. З тих пір Святий Миколай пов'язується з традицією дарування подарунків.
     Існує також інша версія цієї ж історії. Але якось раз всі вікна в будинку виявилися замкненими. Тоді Святий Миколай підкинув мішечки з золотом в трубу. Золоті монети підкинуті їм у трубу потрапили в шкарпетки, які висіли біля печі та сохли. Тому тепер католики підкладають подарунки в шкарпетки, які вішають біля каміна.
     Однак Святий Миколай прославився не тільки своїми таємними дарами, але і чудесами, який творив і за життя і після смерті.

Святий Миколай


Як святкують

     У ніч з 18 на 19 грудня в оселі, де живуть діти, нечутно приходить Миколай і так само нечутно кладе переважно під подушки, а іноді у черевички сплячої малечі жадані дарунки. І що характерно — саме ті дарунки, які собі намріяли слухняні хлопчики й дівчатка. Звідки Миколай знає, що кому потрібно? Взагалі-то напередодні чарівної ночі належиться написати лист-прохання до святого, покласти записку на вікно і сподіватися на здійснення мрії: Чи то Ангел, чи то яка пташка-невидашка той лист забере. І Миколай точно знатиме, чого від нього сподіваються. Але якщо малюк ще цілком не писемний, то святий і так здогадається.
     А що чекає неслухняних? Їм дістається різочка, але тоненька і не довга. А якщо мама й тато дуже попросять Миколая, то попри різочку святий все ж покладе бодай цукерку чи ще щось смачненьке.
     Кажуть, Миколай увесь день напередодні свята працює, він випікає зірочки в дарунок дітям. Однак ці зірочки, потрапляючи до лантуха Миколи, перетворюються, стають схожими на свого майстра. Тож печиво, яке діти знаходять під подушкою вранці – звуть миколайчиками. 


Санта Клаус

      Сучасний образ добродушного товстуна Санта Клауса з'явився в США порівняно недавно, в Різдво 1822 року. Саме тоді Клемент Кларк Мур написав поему «Прихід святого Миколая», в якій Святий постав життєрадісним і веселим ельфом з круглим тугим черевцем, що свідчить про пристрасть до смачної їжі, і з курильною трубкою. В результаті перевтілення святий Миколай зліз з ослика, обзавівся вісьмома оленями і в руках у нього з'явився мішок з подарунками.
       Перший образ Санта Клауса намалював у 1862 році карикатурист Томас Наст. Художник поселив Клауса на Північному полюсі (а не в Лапландії).
      Червону шубу казковому дідусеві подарував у 1885 р видавець Луїс Пранг.
      Нарешті, в 1930 р. компанія «Кока-Кола» придумала хитрий рекламний трюк, щоб про їх продукції не забували ні влітку, ні взимку - художник із Чикаго зобразив Санта Клауса в червоно-білих кольорах Кока-Коли. Так народився сучасний образ Санта Клауса.




Як бачите, Санта Клаус (спочатку виник як добрий ельф) і Дід Мороз (спочатку був просто Морозом - покровителем зими) мають мало спільного зі Святим Миколаєм. 
Об'єднують їх тільки любов до дітей і звичай дарувати подарунки.

Однак, сучасний образ Санта Клауса так широко представлений в рекламі та сувенірній продукції, що наші діти зовсім заплуталися і помилково називають його Дідом Морозом.
На перший погляд вони майже однакові. Але якщо пройтися по деталям: головний убір, борода, верхній одяг, рукавиці, ремінь, взуття, аксесуари та спосіб пересування, то різниця очевидна. Тим паче головна відмінність - у нашого Діда Мороза є Снігуронька.

    
А так виглядає Санта Клаус
Ось так виглядає наш Дід Мороз


Читайте також інші матеріали з розділу "Поради для батьків":